dimarts, 20 de març del 2018

Manus Canning, ha mort un dels dirigents històrics de l'IRA


 
Manus Cannig al mig detingut amb Sean Mac Stiofain i Cat
Goulding a l'any 1950 per pertinença a l' IRA
Ens ha deixat el veterà republicà de Derry i activista irlandès Manus Canning. Ha mort amb 90 anys un dels dirigents històrics de l' IRA ,va ser detingut a la dècada dels anys 50 per robar un enviament d'armes al cos d'entrenament dels oficials de l'exercit britànic.Va ser condemnat a 8 anys de presó, mentre era a la presó va ser candidat del Sinn Fein a les eleccions generals de 1955 i va obtenir un 35,5% dels vots.
Manus Canning va ser un gran activista del gaèlic durant tota la seva llarga vida, quan era a la presó va ensenyar gaèlic als presos de l' IRA, entre ells a l'enigmàtic dirigent Mac Stiofáin.
Al sortir de la presó va participar en operatius de l'Exercit Republicà Irlandès a Alemany i Àustria per recuperar municions per futures accions militars.
    Renos Kyriakides del EOKA i  Manus Canning de l' IRA a la presentació del llibre 
 sobre els presos de Xipre i Irlanda sota l'ocupació anglesa . Dublín 2008
Als anys 60 Manus Cannig va ser enviat per la direcció del moviment republicà als EEUU per rellançar la Clan na Gael , organització de solidaritat amb el moviment republicà irlandès i amb l'objectiu principal la recaptació de fons de la forta i influent comunitat irlandesa emigrada als EEUU,
Després va tornar as Irlanda del Nord on va seguir al peu de canó la lluita per la independència i reunificació d' Eire.
Manus Cannig és l'exemple d'aquella generació que es va saber sacrificar per la recuperació de les llibertats nacionals i socials del poble irlandès.
Estat Català volem manifestar el nostre condol al seu fill , família i als companys del Sinn Fein

"Bon viatge als guerrers que al seu poble son fidels"

 
                  Els dirigents del Sinn Fein, Martina Anderson , eurodiputada del Sinn Fein i  Raym McCartney, diputat del Sinn Fein a l'Assemblea d' Irlanda del Nord van retre homenatge
 i van posar la bandera d'Irlanda al fèretre