diumenge, 2 de juliol del 2017

Estat Català i Llei de Reparació Jurídica de les víctimes del Franquisme



Llei de Reparació Jurídica de les víctimes del franquisme
Estat Català valorem molt positivament la Llei de Reparació Jurídica de les víctimes del franquisme que ha sigut aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya en la sessió plenària de 29 de juliol de 2017. La proposició de llei va ser impulsada per diverses entitats de memòria històrica, amb la Comissió de la Dignitat al capdavant.
La llei té un article bàsic i clar: declarem il·legals els tribunals dels consells de guerra que van actuar a Catalunya des del 1938 al 1978, i, en conseqüència, la nul·litat de ple dret de totes les sentències que van dictar. Els motius, en compendi, són ben clars. Tal com recull diferent legislació internacional com els drets humans i les demandes reiterades de l’ONU.
El Parlament aprova per unanimitat anul·lar els consells de guerra a 64.000 catalans, dels quals 3.358 executats. Volem fer una especial menció a la militant d'Estat Català Carme Claramunt , va ser la primera dona executada pels feixistes al Camp de la Bota
«El Parlament de Catalunya assumeix la seva responsabilitat històrica i declara il·legals tots els processos i causes, i nul·les les seves sentències i resolucions.»
L'articulat de la Llei diu :
Article 1
Es declaren nuls i sense cap efecte jurídic tots els consells de guerra sumaríssims i les corresponents sentències, instruïts per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista d’acord amb el Ban de 28 de juliol de 1936, el Decret de 31 d’agost de 1936, el Decret número 55 d’1 de novembre de 1936, la Llei de 2 de març de 1943, la Llei de 18 d’abril de 1947, el Decret 1794/60, de 21 de setembre, i el Decret llei 10/75, de 26 d’agost.
Article 2
El Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, d’acord amb la present llei, emetrà a sol·licitud dels processats o dels seus familiars una certificació de la nul·litat del procediment i sentència corresponents.
Disposició final
 Es faculta el Govern de la Generalitat de Catalunya per establir el procediment administratiu oportú per al desplegament de l’establert a l’article 2 d’aquesta llei. Aquest desplegament reglamentari s’haurà de fer via d’una ordre, en el termini de tres mesos a comptar des de la publicació d’aquesta llei en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya
Estat Català volem recordar els milers de represaliats independentistes que van patir afusellaments, tortures, presó i camps de concentració. Sense el seu valor i sacrifici durant la guerra, el franquisme i la pseudo-democràcia, molt probablement no tindríem la llibertat de Catalunya tan a tocar com la tenim.
 Comitè Executiu d'Estat Català 29 de juliol 2017