dijous, 26 de gener del 2017

Estat Català davant el Dia Internacional de l’Holocaust i de Prevenció de Crims Contra la Humanitat

  Cartell d'Estat Català 2016
  Homenatge d'Estat Català a Mauthausen 1986
El Dia Internacional de l'Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat va ser decretat per les Nacions Unides el 2005 per commemorar l'alliberament del camp d'Auschwitz, el 27 de gener de 1945.
L’objectiu de la commemoració és recuperar la memòria històrica de la Shoah (el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l’extermini de més de 6 milions de jueus), i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, opositors, homosexuals, malalts mentals, Gitanos, Testimonis de Jehovà. Ha esdevingut una jornada de reflexió, de memòria i conjura contra l'oblit.
Entre el 1940 i el 1943, milers de republicans catalans van ser internats en camps de concentració per l’ Alemanya nazi, on molts van morir.
Volem recordar especialment en aquesta Diada Internacional de l´Holocaust , els 57 militants d’Estat Català que moriren als camps d’extermini nazis, dels 233 que hi foren internats. En Joaquim Casamitjana , en Pere Llusà i en Jaume Sabater, que foren membres del Consell Executiu. La Roser Fluvià, Mònica Genés, Maria i Josefina Maranger. germanes deportades a Ravensbrük i Bergen-Belsen, també hi moriren en Salvador Galobardes i Fuentes, un dels conjurats de Prats de Molló i capità del Regiment Pirinenc de Catalunya, en Jesús Dalmau, en Dídac Lozano i Ribera, campió del món de boxa, en Llobera, en Vilagrau o en Pere Baró i Gili , a qui li fou extreta tota la sang del seu cos.
Avui a Europa tornen a córrer, de nou, vents d’intolerància, de racisme, antisemitisme i  islamofòbia, a França, Holanda, Alemanya, Grècia, a l’est d’Europa i aquí que no ha marxat mai. És hora que els demòcrates estiguem més units que mai contra el feixisme. Davant la intolerància ni un pas enrere!
Estat Català fem una crida a participar a totes les commemoracions del Dia Internacional de l’Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat.

Estat Català
Països Catalans, 27 de gener 2017

   Homenatge d'Estat Català a Auschwitz 2015